More
  HomePelbagaiMenggantung Khatamun Nubuwwah Sebagai Tawasul Dengan Allah

  Menggantung Khatamun Nubuwwah Sebagai Tawasul Dengan Allah

  Ikuti kami untuk info terkini

  Isu : Baru-baru ni ada jemaah masjid bertanya tentang ‘khatamun nubuwwah’ untuk digantung di rumah sebagai tawasul dengan Allah. Dia memberikan sehelai kertas yang tercatat sebuah hadis di samping gambar khatamun nubuwwah tersebut. Persoalannya, betulkah hadis tersebut dan apakah benar bentuk khatamun nubuwwah yang ditunjukkan itu?
  Jawapan :
  Sebelum menjawab persoalan ini, didatangkan terlebih dahulu isi kandungan yang tercatat dalam kertas tersebut iaitu :
  Menurut mafhum hadis yang dipindahkan daripada Imam At Turmuzi Radhiyallahu ‘anhu katanya :
  “Barangsiapa menilik atau memandang kepada “Khatamun Nubuwwah” sedang ia berwudhu’ pada waktu subuh, nescaya memelihara Allah akan dia hingga membawa ke petang. Dan barang siapa menilik kepadanya pada waktu maghrib terpelihara pula hingga ke pagi. Demikian juga barang siapa menilik kepadanya pada awal bulan nescaya memelihara Allah akan dia dari segala bala dan kecelakaan hingga akhir bulan itu. Selanjutnya barang siapa yang meniliknya kepadanya sewaktu hendak berjalan (musafir) nescaya jadilah sepanjang perjalanannya itu barakah dan selamat dan barang siapa mati dalam tahun itu nescaya dimatikan Alllah dalam iman…”.
  Apabila diteliti terhadap ‘hadis’ yang dibawa dan dinisbahkan pula kepada Imam al-Tirmizi, maka sewajarnya dirujuk maklumat tersebut dalam Sunan al-Tirmizi. Setelah disemak, didapati bahawa maklumat tersebut tidak terdapat dalam Sunan al-Tirmizi. Ini bermakna ia adalah suatu tohmahan atau tersilap menisbahkan kepada Imam al-Tirmizi.
  Persoalan seterusnya ialah dari manakah riwayat ini datang?
  Sebenarnya riwayat ini disandarkan kepada Al-Hakim At-Tirmizi berdasarkan perkataan Ibn Kathir dalam Al-Bidayah wan Nihayah: (Telah menyebut Al-Hafiz Abul Khatib ibn Dihyat Al-Misri dalam kitabnya At-Tanwir fi Maulid Al-Basyir An-Nazir daripada Abi Abdullah Muhammad ibn Ali ibn Husain ibn Bisyr yang terkenal dengan gelaran Al-Hakim At-Tirmizi bahawa beliau berkata: Adalah tanda kenabian yang berada antara dua belikat baginda SAW umpama telur burung (saiznya) yang tertulis di dalamnya “Allah Yang Esa” di luarnya “berhadaplah kemana kamu ingin kerana kamu pasti dibantu”)
  Perlu diingat bahawa Imam al-Tirmizi bukannya al-Hakim al-Tirmizi, kedua-duanya adalah orang yang berbeza. Imam al-Tirmizi ialah pengarang kitab hadis tersohor iaitu Sunan al-Tirmizi, sebaliknya Hakim al-Tirmizi ialah seorang ulama’ sufi.
  Berbalik kepada hadis yang dibawakan oleh al-Hakim al-Tirmizi di atas, para ulama’ hadis menyatakan bahawa darjat hadis tersebut adalah Bathil, Gharib, Munkar dan Ibn Hajar Al-Asqalani mengatakan ianya tidak sabit daripada Rasulullah SAW.
  Kesimpulannya, hadis tersebut tidak boleh dipakai dan tidak boleh diterima kerana ianya tidak sabit daripada Rasulullah SAW.
  Manakala hadis sahih yang datang pada menyifatkan khatamun nubuwwah yang terdapat pada nabi hanya menyatakan bentuk dan rupa. Tidak ada hadis yang menceritakan tulisan yang tertulis padanya. Segala riwayat yang mencerikatan tulisan yang terdapat padanya adalah tidak sabit daripada Nabi SAW.
  Al-Hafiz Al-Haithami berkata: Sebahagian perawi telah tersilap antara tanda kerasulan (khatam nubuwwah) dengan cop yang digunakan Rasulullah untuk surat-menyurat yang digunakan oleh nabi. Hal ini kerana cop tersebut tertulis “Muhammad Rasulullah”.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  TRENDING